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DIOCESE OF TOLEDO 

 

Godparent Eligibility Form 
 

Congratulations on being asked to serve as a Godparent. Kindly complete this form and return it to the parents of 
the child to be baptized. The parents will submit the form to the parish in which the baptism will be celebrated.  
 
Full Name of child receiving Sacrament: ________________________________________________________ 
 
Full Name of Potential Godparent: _____________________________________________________________ 
 
Name, city, and state of your Catholic Parish:_____________________________________________________ 
 
Questions Based on Required Qualifications of a Godparent 
Kindly answer the following questions which are formulated in conformity with the required qualifications for 
those serving in the role of Godparent, enumerated and contained in the Code of Canon Law, can. 874. If you do 
not meet the requirements, please inform the parents.  
                  Circle One 

1) A Godparent must be fully initiated into the Catholic Church (kindly attach a certificate of  
baptism with notations). Have you been baptized?                                                                        Y  or  N         
                                                                                                                                                                                    
Have you been confirmed in the Catholic Church?                                                                        Y  or  N 

Have you received First Eucharist?                                                                                                Y  or  N 

2) A Godparent must be at least sixteen years of age. Are you sixteen years of age or older?          Y  or  N1 
        Permission for someone younger than sixteen to serve as a Godparent: 
       Signature of Pastor or Minister of Baptism of parish where baptism is to be held       
 
       ______________________________________________________________ 
       Signature                                                             Date 
 

3) A Godparent cannot be a parent of the child to be baptized. Are you a parent of the child?         Y  or  N 
 

4) A Godparent must be a practicing Catholic. Do you attend Mass on Sundays and on Holy Days of 
Obligation, receive Holy Communion at least once a year during the Easter Season and celebrate the 
Sacrament of Reconciliation, strive to live a life of virtue as reflected in the Ten Commandments and 
teachings of the Church?                                                                                                                 Y  or  N                                                                                                                                           
 

5) If married, a Godparent must be married in the Catholic Church or have had their marriage 
regularized/recognized in the Church and strive to live married life in accord with the teachings of the 
Church. Catholics who were married civilly, or at another Christian church without a dispensation from 
the Catholic Church, and those cohabiting would not meet the requirements to serve as a Godparent at 
this time.  
 

Do you meet these criteria?                                                                                                            Y  or  N 

 
1 If the potential Godparent is younger than sixteen years of age, the pastor of the parish where the baptism is to take place or the minister 
of baptism may, for a just reason, make an exception and admit that person to serve as a Godparent (cf. CIC can. 874 §1, 2º).  
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6) Kindly sign this form and present it to your current parish for signature of the pastor or his designee and 

return the form to the parents who will submit it to the parish of baptism for their pastor’s signature.  

I have truthfully answered the above questions and declare that I fulfill the Catholic Church’s 
requirements of a Godparent. I commit to the responsibility of serving in this role. 

______________________________________________________________________________________ 
Potential Godparent Signature                                      Date 
 
The person who has signed this form above has testified that they fulfill all canonical requirements to serve 
as a Godparent in the Catholic Church. To be signed and sealed below by the pastor or his designee of the 
Godparent’s current parish.  

______________________________________________________________________________________ 
Signature of Pastor or Pastor’s Designee                      Date 
 
_______________________________________________________                              Parish Seal 
Parish Name/City/State 
 
Visum  
 
______________________________________________________________________________________ 
Signature of Pastor/Pastoral Leader of Parish      Date 
where the Baptism is celebrated 
 
 
 
 
 


